Ilmastoaktivisti Greta Thunberg on ollut esikuvana peräti kolmessa viime- ja tänä vuonna Suomessa julkaistussa lastenkirjassa.* Lastenkirjat ovat monesti hyvin ajan hermoilla, eikä ole ihme, että Gretan tarinan lisäksi ilmastoteemat ovat muutenkin mukana useissa uusissa lastenkirjoissa. Ilmaston lämpeneminen on kiistämätön ongelma, ja on selvää, että sitä täytyy jollain tavalla käsitellä myös lasten kanssa. Kirjat ja tarinat ovat mainio tapa lähestyä lasten kanssa tuota meillä aikuisillekin haastavaa ja usein jopa ahdistavaa aihetta.
Zoë Tuckerin ja Zoe Persicon yhdessä tekemä kuvakirja Rohkea tyttö ja jättiläiset - Greta Thunbergin innoittama satu maapallon pelastamisesta (Lasten Keskus, 2020, suom. Tuuli-Maaria Rauta) on hyvin toteutettu kuvakirja, jossa ilmastonmuutosteemaa lähestytään lapselle ymmärrettävällä tavalla. Kuvat ovat värikkäitä, eläimet empatiaa herättäviä ja pahikset, eli jättiläiset, suuria, mutta pikemminkin tietämättömän kuin ilkeän näköisiä.
Rohkea tyttö ja jättiläiset -kirjassa Greta on rohkea, pieni tyttö, joka asuu kauniin ja vehreän metsän keskellä. Tyttö huomaa kuitenkin, että metsässä kaikki ei ole kohdallaan, ja pian eläimet pyytävät Gretan apua.
"Metsä on rikottu, eikä meillä ole enää paikkaa minne mennä. Jättiläiset tuhoavat kotimme."
Greta saa kuulla, että jättiläisiä on aina ollut olemassa, mutta nyt ne ovat tulleet ahneiksi ja tuhoavat metsät suurten talojen ja tehtaiden tieltä. Koska jätit ovat niin kiireisiä ja ahneita, eivät ne edes huomaa, että eläimet jäävät ilman kotia ja ovat peloissaan, kun metsä kuolee. Greta huolestuu ja päättää tehdä jotain. Tosielämän Gretan tavoin hän tekee kyltin, johon kirjoittaa "seis" ja menee sen kanssa jättien eteen seisomaan. Greta saa seistä yksin, eikä kukaan huomaa häntä - paitsi yksi pieni poika, joka liittyy Gretan rinnalle vastustamaan jättejä. Loppujenlopuksi yhä useampi huomaa Gretan urhoollisen taistelun jättejä vastaan ja liittyy rintamaan.
Lopulta näitä rauhanomaisia mielenosoittajia on niin paljon, että jätitkin huomaavat heidät ja pysähtyvät kuuntelemaan, mitä Gretalla on sanottavaa. Toisin kuin meidän maailmassamme, tässä kuvakirjassa jätit uskovat Gretaa, häpeävät ja haluavat pelastaa tuhoamansa metsän. Jätit oppivat hidastamaan tahtia, kierrättämään, korjaamaan vanhaa ja hillitsemään kulutusta. Kaunis metsä pelastuu.
Koska kyseessä on lastenkirja, on tärkeää, että ilmastonmuutosta käsitellään niin, että lapsille ei jää siitä päällimmäiseksi mieleen ahdistus ja toivottomuus. Tämäkin kuvakirja loppuu onnellisesti, vaikka kirjan takana olevissa faktasivuissa kerrotaankin rehellisesti, että tosielämän jättiläiset eivät ole vielä taipuneet kuuntelemaan Gretaa eivätkä kaikki ole vieläkään nähneet kuinka "metsä" eli maapallomme tuhoutuu. Tosielämässä jättiläiset eivät tee tarpeeksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Tieto-osuudessa korostetaan, että jokainen meistä voi tehdä oman osuutensa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mukana on vinkkejä, mitä lapset voivat itse tehdä. Silti kirja ei syyllistä, eikä myöskään vieritä vastuuta ilmastonmuutoksen hillitsemisestä yksin lasten niskään. Se kuitenkin korostaa jokaisen yksilön vastuuta ja mahdollisuuksia vaikuttaa.
* - Jeanette Winter: Kotimme on tulessa - Greta Thunbergin ilmastokapina (Karisto, 2020)
- Valentina Camerini & Veronica Carratello: Gretan tarina (Into, romaani, 2019)
- Zoë Tucker & Zoe Persico: Rohkea tyttö ja jättiläiset (Lasten Keskus, 2020)
Blogissa esiteltyjä kirjoja kategorioittain
- Etusivu
- Kirjoja vauvoille, taaperoille ja pienille leikki-ikäisille
- kuvakirjat
- Helppolukuisia kirjoja
- Lasten tietokirjoja
- Lasten- ja nuortenromaanit
- Kirjoja aiheesta historia
- Harrastekirjat
- Runo- ja lorukirjat
- Kirjoja opetuksen tueksi & opetusideoita
- Ateljee-opetus
- Ammattikirjallisuutta
- Kasvatus-aiheisia kirjoja
- Puuhasteltavaa ja tehtäviä
Meni ohi, että keitä ovat Jättiläset?
VastaaPoistaKuten ehkä tekstistä ja sen liitteenä olevasta kuvista voi lukea, sadussa jättiläiset ovat ihan konkreettisia jättiläisiä. Hahmoja, jotka ovat kiireisiä ja ahneita ja tuhoavat metsän. Se, mihin tai keihin jätit vertautuvat meidän maailmassamme lienee jokaisen lukijan omaa tulkintaa. Eräs lapsilukija, jonka kanssa kirjaa luin, kutsui jättejä Trumpeiksi, sillä hän oli kuullut Trumpin päätöksistä, jotka eivät ole kaikkein ilmastoystävällisimpiä. Hyvä kirja herättää keskustelua, eikö?
Poista