Kirja ulkopuolisuudesta ja kiusatuksi tulemisesta: Näkymätön (Huom! Mukana kirja-arvonta!)

Kirjailija, toimittaja ja dokumettielokuvaohjaaja Elina Hirvonen sekä graafinen suunnittelija, sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Ville Tietäväinen ovat tehneet yhdessä lastenkirjan, joka kuuluu tämän lastenkirjavuoden pysäyttävämpien kirjojen joukkoon. Näkymätön (Lasten Keskus 2016, arvostelukappale kustantajalta) on yksi niistä monista tänä vuonna ilmestyneistä ja ilmestyvistä lastenkirjoista, jotka kertovat aina ajankohtaisesta aiheesta eli kiusaamisesta, ulkopuolisuudesta, tunteista ja lasten välisistä suhteista. Näkymätön tekee sen sellaisella tavalla, että lukiessani tätä ensimmäistä kertaa huokailin sisäisesti ihastuksesta ja toisaalta myötätunnosta kirjan pientä päähenkilöä kohtaan.


NÄKYMÄTÖN-KIRJAN ARVONTA tämän postauksen lopussa!

Päähenkilö on päiväkoti-ikäinen avaruusolio Kukka, joka haluaa, että häntä kutsutaan Kapteeniksi. Kapteeni haluaa isona astronautiksi ja johtaa Avaruustyyppejä, jotka voivat pelastaa maailman Pahiksilta. Pienellä Kapteenilla on kuitenkin suuri huoli, jota hän ei halua kertoa edes omille vanhemmilleen, vaikka nämä jossain vaiheessa huomaavatkin, että kaikki ei ole kuten pitää. Kapteeni jää päiväkodissa toistuvasti muiden leikkejen ulkopuolelle. "Et saa tulla meidän leikkiin!" hän saa kuulla, kun yrittää lähestyä muita. Pieni Kapteeni pelkää, että vanhemmat huomaavat hänessä olevan jotain vikaa, jos hän kertoo yksinjäämisestään kotona. "Sitten hänestä ei tykkää enää kukaan."

Elina Hirvonen & Ville Tietäväinen: Näkymätön (Lasten Keskus 2016)

Kapteeni nielee kyyneleensä ja yrittää olla reipas, koska "Päiväkotilaisten pitää olla reippaita!", kuten hän äidilleen kertoo. Kuitenkin torjutuksi tuleminen ja yksin jääminen satuttaa pientä avaruuslasta niin, että yöllä tämä näkee kamalia painajaisia ja aamulla mahaa koskee. Pienenä lohtuna hänellä ovat Avaruustyypit, jotka vain Kapteeni itse voi nähdä. Nämä rohkaisevat Kapteenia, vaikka välillä tästä tuntuu, että jopa ne hylkäävät hänet.

Kapteenin kamala painajainen: päiväkodissa alastomana muiden pilkattavana
Elina Hirvonen & Ville Tietäväinen: Näkymätön (Lasten Keskus 2016)

Onneksi Kapteenin vanhemmat näkevät Kapteenin sanojen taakse, eivätkä usko lapsensa vakuutteluja siitä, että kaikki on ihan hyvin. Äiti aavistaa, mikä on vialla, ja ottaa asian puheeksi päiväkodin henkilökunnan kanssa. Lukijana ja kasvattajana pidän itse erityisesti siitä, miten päiväkodin henkilökunta ratkaisee tilanteen. He kutsuvat lapset piirin, sillä heillä on näille Tärkeää Asiaa. Lasten kanssa käydään keskustelu, miltä tuntuu, kun joku esimerkiksi kaatuu. Se sattuu, tietää eräs päiväkotilainen. "Ja niin sattuu, myös se, että jää aina ulkopuolelle muiden leikeistä. Siitä voi tulla näkymätön, hitaasti paraneva haava", kertovat aikuiset.

Elina Hirvonen & Ville Tietäväinen: Näkymätön (Lasten Keskus 2016)

Kapteenin rohkeus on jo aika vähissä, eikä hän keskustelunkaan jälkeen uskalla enää lähestyä muita päiväkotilapsia. Onneksi aikuinen ottaa asiakseen johdattaa Kapteenin leikkiin toisen lapsen kanssa. Ogel-palikoista alkaa sitten pian muodostua Kapteenin ja kiharatukkaisen pojan toimesta hieno avaruusalus. Kesken leikin paikalle saapuu myös kolmas lapsi, joka haluaisi osallistua rakentamiseen. Nyt käykin niin kuin monesti tosielämässäkin lasten keskuudessa käy: Kapteeni, joka itse aiemmin tullut torjutuksi, sanoo lapselle, ettei tämä saa tulla mukaan. Se osoittaa lukijoille, miten helppo kiusatun on joskus itse sortua kurjaan käytökseen ja kertoo toisaalta myös siitä, kuinka huomamatta lapsi tulee satuttaneeksi toista. Opettaja on onneksi jälleen kerran hyvin perillä tilanteesta ja selittää lempeästi, miten kaikki saavat tulla mukaan.

Kapteenin suru tuntui kovin sydäntäriipaisevalta, ja lukiessamme tätä kirjaa kotona neljä ja puolivuotiaan kanssa, hänkin keskittyi kuuntelemaan tarinaa harvinaisen vakavana. Kirja myös herätti lapsessa kysymyksiä, ja kuten Hirvonen itsekin sanoi, on hyvä, että lapsella on lukukaverina joku aikuinen, jonka kanssa hän voi keskustella kirjan tapahtumista. Jos lapsi lukee Näkymätöntä yksin, on hyvä, että hän voi purkaa mietteitään myöhemmin jonkun aikuisen kanssa. Kirjan loppu on onneksi rohkaiseva, kuten tällaisessa lastenkirjassa täytyykin olla. Kapteenin äiti sylittelee lastaan ja lempeästi, kertoo, että tämän näkymätön haava on alkanut jo parantua.

Tietäväinen teki erinomaisen valinnan valitessaan kirjan tapahtumapaikaksi toisen maailman ja henkilöiksi avaruusolennot. Kuten hän itsekin kertoo, se etäännyttää kirjan henkilöitä ja tapahtumia sen verran, että ne eivät tule liian lähelle lapsilukijoita. Jos kirjaa lukeva tai kuunteleva lapsi on itse ollut samassa tilanteessa kuin Kapteeni tai joku kiusaajista, voisi ihmishenkilöiden kautta kerrottu tarina tuntua liian ahdistavalta. Avaruusolioiden kautta tapahtumia on helpompi käsitellä, ja nyt ratkaisijoiden ja sankareiden roolissa saavat olla ihmislapsiksi piirretyt Avaruustyypit.

Elina Hirvonen & Ville Tietäväinen: Näkymätön (Lasten Keskus 2016)

Kirjan tekijät ajattelevat, että Näkymätön sopii parhaiten luettavaksi päiväkoti-ikäisten ja pienten alakoululaisten kanssa esimerkiksi silloin, kun kasassa on uusi ryhmä tai uusi päiväkoti- tai kouluvuosi alkamassa. Minä itse ajattelin lukiessani, miten loistavasti tämän kirjan kautta voisi ekaluokassa käsitellä kiusaamista ja sitä, että jo pelkästää ulkopuolelle jättäminen on toisen kiusaamista. Näkymätön haava kuvaa erittäin konkreettisesti sitä, mitä yksinjäämisestä voi pahimmillaan seurata. Näkymättömän tarina osoittaa onnistuneesti, miltä tuntuu olla muille näkymätön.

Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen keskustelemassa kirjastaan Nide-kirjakaupassa 18.10. Heitä haastatteli lastenkirja-asiantuntija Arja Kanerva.

Ja nyt arvonta:

Sain Lasten Keskukselta kaksi kappaletta Näkymätön-kirjoja. Niistä toisen saan arpoa Luetaanko tämä?-blogin lukijoille! Ihan huikeaa, sillä Näkymätön on mielestäni aivan loistava kirja!

Voit osallistua arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen. Viimeinen osallistumispäivä on sunnuntai 30.10. Anonyymien vastaajien pitää keksiä joku nimimerkki, ja kaikkia kommentoijia pyydän jättämään sähköpostiosoitteen tai muun yhteystiedon, josta saan voittajan kiinni.

Yhden arvan saa kommentoimalla tätä postausta.
Toisen arvan saa, jos on blogini lukija (Voit tarkistaa, oletko liittynyt lukijaksi tuosta sivun oikealla olevasta Lukijat-palkista)
* Kolmannen arvan saa linkittämällä tämän arvonnan omaan blogiinsa tai sen Facebook-sivulle.

Onnea arvontaan!


26 kommenttia:

  1. Olisipa huikea teos työhönkin!😍 Arpaonnea toivoen...

    VastaaPoista
  2. Täytyypä tutustua tarkemmin tähänkin mielenkiintoiseen kirjaan. 😊 Tämä onhyviä vinkkejä täynnä oleva blogi!

    VastaaPoista
  3. Tämä tulisi käyttöön sekä töissä että kotona. Huhtihippu@Yahoo.com

    VastaaPoista
  4. Olipa hienoa lukea tästä arviosi ja osallistun mielelläni kirjan arvontaan! Olen kahdella arvalla mukana. Olen blogisi lukija (tuolla ruusuna, nykyään tällä kuvalla) Terv. Sara/Saran Kirjat

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa varsin mielenkiintoiselta kirjalta! Olen siis ehdottomasti mukana.
    minuhno@gmail.com

    VastaaPoista
  6. Kahdella arvalla mukana! Sinulta saa aina hyviä kirjavinkkejä, kiitos! loytoni(at)gmail.com

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Liityin lukijaksi ja olen kahdella arvalla mukana! joanniina ät gmail.com

    VastaaPoista
  9. Kaksi arpaa, kiitos )

    Ihailen Elina Hirvosta kauheasti joten melkein uskoisin ilman postaustasi että kirja on hyvä,
    mutta tekstisi vielä todistaa sen.

    Eniten pidän sinun kirjoittamassasi kaikesta lapsen psykologiaan viittaavasta. Lohduttava ajatus miten helppoa lapsen asenteisiin on vaikuttaa kun sen tekee hyvällä sydämellä, viisaasti ja taitavasti. 💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ville ja Elina sanoivat keskustelutilaisuudessa mielestäni hyvin, että tällaisesta kirjasta on (toivottavasti) hyötyä silloin, kun lapset ovat vielä tarpeeksi pieniä. Isommilla alakouluikäisillä syyt kiusaamisen taustalla ovat yleensä jo sellaisia, että tämäntyylinen lähestymistapa ei ehkä toimi. Pienemmät lapset saattavat syrjiä ja kiusta ihan jopa tietämättään ja tahtomattaan, silkkaa ajattelemattomuuttaan.

      Poista
  10. 2arpaa, kun jaan tämän eteenpäin.
    Nimimerkki: hymynaama

    Oonjustiina @gmail.com

    VastaaPoista
  11. Koska olen pitänyt Elina Hirvosen kirjoista niin mielenkiintoni heräsi myös tätä kirjaa kohtaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirvonen olla kyllä tehnyt monenlaisia kiinnostavia juttuja!

      Poista
  12. En osallistu arvontaan. Itsellä ei ole tarvetta juuri tuolle kirjalle tällä hetkellä :)

    Mutta on todella hyvä että, syrjintään ja kiusaamisen tulee yhä enemmän ja enemmän keinoja puuttua, vähentää ja ennaltaehkäistä niitä. Muistan hyvin elävästi omalta ajalta, varsinkin ala-asteelta, kuinka julmia lapset voivat olla toisiaan kohtaan. Ihmettelen sitä vieläkin. Toivottavasti kirjasta on oikeasti konkreettista hyötyä, vaikka ihan pientäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kommentoit silti!

      On tosiaan loistava juttu, että kiusaamiseen yritetään puuttua monin keinoin. Itse vannon kirjallisuuden nimiin empatian herättäjänä ja keskustelun avaajana. Pienet lapset eläytyvät usein tarinaan, joten voisin kuvitella (ja toivoa), että tästä kirjasta olisi hyötyä.

      Poista
    2. Ja totta, lapset osaavat olla hyvin julmia. Monesti se on onneksi ajattelemattomuutta, mutta kyllä valitettavasti on niitäkin ihan pieniäkin, jotka jatkavat kiusaamista, vaikka tietävät, kuinka paljon satuttavat.

      Poista
  13. Tämä olisi hyvää luettavaa oman neljä veen kanssa ja varmasti tulisi hyödynnettyä työssäkin. Mukana siis kahdella arvalla.
    kirsi.niemiaro@gmail.com

    VastaaPoista
  14. Mukana arvonnassa.
    1 arpa
    -minttu47-
    minttu47@gmail.com

    VastaaPoista
  15. Yksi arpa minulle, kiitos!
    Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

    VastaaPoista
  16. Mukana kahdella arvalla :)
    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista
  17. 2 arpaa minulle :)
    hilsan@luukku.com

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.