Maata kaivamaan - mainio teos historian opettajille

Uusi lukuvuosi pyörähti kouluissa käyntiin, ja viidesluokkalaiset alkavt opiskella itselleen vielä uutta oppiainetta eli historiaa. Koska historia ja historiaa käsittelevät kirjat ovat lähellä sydäntäni, lueskelin erään teoksen, joka sopii mainiosti käytettäväksi opetuksessakin vaikka ensimmäisillä historian tunneilla. Laura Trenterin kirjoittama ja Erika Kovasen kuvittama Maata kaivamaan (Schildts, 2001. suom. Henna Kettunen) on nimittäin mahtava tietopaketti arkeologin työstä ja esihistoriasta.


Kirja esittelee pohjoismaiden historiaan arkeologisten löytöjen avulla. Siinä kerrotaan mitä luultavasti on tapahtunut, millaista ennen on ollut ja mikä tärkeintä, kysytään: "Mistä voimme nämä asiat päätellä?" Kirjan viesti on mielestäni hyvin selkeä: historian tutkiminen ja arkeologien työ on varsinaista salapoliisityötä.


Avainkäsitteet on selitetty tietolaatikoissa tekstin yhteydessä, ja eri aikakaudet on esitelty kirjan lopussa.  
Kirjasta löytyy paljon tiukkaa faktatietoa, mutta aivan mahtavan lisän siihen tuovat toiminnallisemmat osiot, joissa esitellään viikinkiaikainen peli, neuvotaan syötäväksi kelpaavien kasvien keräämisessä ja tarjotaan reseptejä niille, jotka haluavat kokeilla ruuan valmistamista esi-isiemme tavoin. Voin kuvitella, että esimerkiksi leirikoulussa olisi aika mukava valmistaa hiilloksessa täytettyjä omenoita ja sammaleessa keitettyjä munia. Mikseipä voisi vaikka kokeilla kalan tai lihan valmistamista keittokuopassa.

Tätä kirjaa opettaja voikin käyttää oman opetuksensa lisänä, elävöittäjänä tai vaikka vetää koko esihistoriajakson sen avulla. Miksei tätä voisi antaa myös jollekin innokkaalle oppilaallekin luettavaksi tai lukea vaikka luokassa ääneenkin. Tosin kirjan kuvat ovat niin tärkeitä ja informatiivisia, että ilman niiden näkemistä, kirjasta ei mielestäni saa täyttä hyötyä irti.


Tämä teos tarjoaa paljon luettavaa, katseltavaa ja tekemistäkin sekä niille, joille historia on jo tutta että niille, jotka vasta aloittavat taipalettaan tuon äärimmäisen mielenkiintoisen oppiaineen parissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.