Merimonstereita museossa!

Kotkan Merikeskus Vellamon ovat vallanneet hirvittävät merihirviöt, jotka on tuotu kirjailija Laura Ruohonen ja kuvittaja Erika Kallasmaa toimesta nykyaikaan suoraan Carta Marinan (v.1539) syvistä vesistä. Muun muassa Otus opus -runokirjan ja Tippukivitapaus-teoksen yhdessä luoneet Ruohonen ja Kallasmaa ovat siis nyt loihtineet Kotkan Merikeskus Vellamoon sekä todella hienon näyttelyn, jonka aiheena ovat entisaikojen merihirviöt. 



Olimme perheeni kanssa Vellamossa viime sunnuntaina, ja hämmästyin, kuinka hieno ja monipuolinen museo se on. Minulle tuli lisäksi täytenä yllätyksenä, että siellä oli esillä tämä Merimonsterit-näyttely, joka on rakennettu erityisesti lapsikävijöitä ajatellen. Hämyisä näyttelysali on lavastettu merenpohjaksi, jota asuttavat muun muassa Petrus Perushirviö, Kiltti Kalmari Kaa ja Jättiläismerikäärme. Seiniä koristivat erilaiset kartat ja Ruohosen runot. Näyttelyn visuaalinen ilme olikin taidokkaasti suunniteltu ja toteutettu kokonaisuus. Omat lapseni suorastaan hihkuivat riemusta tuossa mystisessä ja salaperäisessä maailmassa, joka kutsui tutkimaan ja seikkailemaan. Harmi kyllä merimonstereiden päällä ei voinut kiipeillä, mutta onneksi Kaan lonkeroissa sai loikoilla.

Valitettavasti merimakkaran kitaan ei päässyt - ilmeisesti koronan takia...

Mielenkiintoisia olivat sekä vanhat kartat että vitriineihin säilötyt "oikeat" merihirviöt, eli erilaiset kalmarit, tursaat ynnä muut vedeneliöt. Kävimmekin lasten kanssa keskustelua siitä, miksi ihmiset ovat muinoin kuvitelleet hirviöitä olevan olemassa ja maailman reunan tulevan vastaan, jos purjehtii uhkarohkeasti liian pitkälle. Tuota maailman reunaa pääsikin testaamaan näyttelytilassa, ja se oli vajaa neljävuotiaan kuopukseni mielestä parasta. 



Vaikka eläviä merihirviöitä ei enää oletetusti meidän aikamme merissä uiskentele, ovat vesistömme silti hirviöitä pullollaan. Nuo hirviöt eivät ehkä hotki kitaansa pahaa-aavistamattomia uimareita ja merimiehiä, mutta tuhoavat silti elollista. Arvaat jo ehkä, mikä on nimetty nykypäivän merihirviöiksi Merimonsterit-näyttelyssä? Muovi tietysti...



Minua ihastutti, miten hienosti Ruohosen runot tekivät näyttelystä tarinallisen kokemuksen. Toki vaati, että minä aikuisena luin runot ääneen lapsilleni. Noista rytmikkäistä runoista on koottu Merimonsterit-niminen runokirja (Into Kustannus & Suomen Museovirasto 2019), jonka sivut ovat paksua pahvia ja kuvasivut leikattu kolmeen osaan niin, että lukija voi muodostaa paloista omia hirviöitään. Rakastuin näyttelyyn ja runoihin niin paljon, että ennen lähtöämme kävin ostamassa kyseisen runoteoksen itselleni ja lapsilleni.



Ruohosen runot ovat kyllä äärettömän iskeviä ja mukaansatempaavia. Kirjaan jokaiselle hirviölajille on keksitty myös osuva tieteellinen nimi. Tässä Hummaushummeri Hammurapu-Rabi (Katastroficus festivalius ssp Schnapps):

Jättiläishummerin hummauskammarin
hervoton rapujuhla!

Hummerin hanska kuin karsea klemmari
klipsii, klapsii, naksii saksia,
hoilaa viisuja, suihkuttaa snapsia!
        Herramunjee, täällä on lapsia!

Vieraansa kun nieleskeli
(vahingossa!!!)
                  mietiskeli
perin pohjin
                 sulatteli
ajatusta
        MIKSI
joskus menee överiksi?

Näyttelyn voi käydä katsomassa 17.1.2021 asti, ja samalla lipulla pääsee tutustumaan muihinkin Vellamon näyttelyihin. Suosittelen varaamaan Merimuseossa käyntiin runsaasti aikaa, sillä meilläkin vierähti siellä leikiten reilut kaksi tuntia, emmekä edes ehtineet katsoa ja tutkia kaikkea. Lapsemme ovat iältää 3 - 8-vuotiaat, ja olisivat hekin jaksaneet samoilla Vellamon kiinnostavissa näyttelysaleissa vieläkin kauemmin. Hieman jäi myös harmittamaan, että meiltä jäi myös käymättä jäänmurtaja Tarmossa, johon olisi pitänyt ostaa erillinen lippu. Aika vain loppui kesken, sillä meidän piti lähteä ajelemaan kotiin takaisin Uudellemaalle.

Toivottavasti nämä kaksi taitavaa naista eli Ruohonen ja Kallasmaa tekevät vastaisuudessakin yhteistyötä, sillä heidän yhteistyönsä tulokset ovat kyllä jälleen kerran upeita. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.