Loruja Keväästä ja kesästä

Metsäretki

"Minne mennään?
Mennään metsään!

Ihmetellään, ihastellaan
sinivuokon sineä,
muistellaan ja mietiskellään
joka kasvin nimeä."
(Elina Kynsijärvi: Loruja keväästä ja kesästä, Maahenki 2015)


Voi, mikä lämpö, mikä ihana auringonpaiste! Ulkona on niin kaunis sää, että on lähes sopimatonta istua nyt koneella naputtelemassa tätä kirjoitusta. Ihan pakko kuitenkin on, sillä innostuin niin kovasti tästä Loruja keväästä ja kesästä (Maahenki, 2015, saatu kustantajalta) valokuvalorukirjasta, että halusin kirjoittaa siitä heti myös teille.




Valitsin hyllystäni kahvittelulukemista, ja keväinen ilma suorastaan vaati valitsemaan tämän lorukirjan, jonka lorut on kirjoittanut Elina Kynsijärvi ja kuvat on ottanut Benjam Pöntinen. Kirja alkaa maaliskuisesta joenmutkasta ja loppuu kesäyön hämyyn ja ulpukoiden suojaiseen lammenpohjaan. Välille mahtuu monta kaunista kuvaa ja niihin sopivaa lorua. Jokainen loru kuvaa keväisen ja kesäisen luonnon ihmeitä, kasveja tai eläimiä ja pitää sisällään paljon tietoa ympäristöstämme. Esimerkiksi:

Pikkukultasiiven muodonmuutos

"Kesällä synnyin munasta,
talven talvehdin toukkana,
keväällä aikaisin heräsin,
toukkana toimin, voimia keräsin
suolaheinää syöden."

"Huhtikuussa tosiaan,
koteloiduin kokonaan,
toukokuussa kuoriuduin,
hyvin siitä suoriuduin,
                   ja olin valmis perhonen
       pikkukultasiipi!"
(Elina Kynsijärvi: Loruja keväästä ja kesästä, Maahenki 2015)


 (Elina Kynsijärvi & Benjam Pöntinen: Loruja keväästä ja kesästä, Maahenki 2015)

  (Elina Kynsijärvi & Benjam Pöntinen: Loruja keväästä ja kesästä, Maahenki 2015)


 (Elina Kynsijärvi & Benjam Pöntinen: Loruja keväästä ja kesästä, Maahenki 2015)



Kynsijärvi ja Pöntinen ovat tehneet yhdessä myös neljä muuta kuvalorukirjaa Loruja Ötököistä (Maahenki, 2014), Liituri (Lorumuotoon kirjoitettu tarina liito-oravasta, Maahenki, 2013), Loruja Nisäkkäistä (Maahenki, 2012) ja Loruja Linnuista (Maahenki, 2011). 



Loruja voi hyvin lukea leikki-ikäistenkin kanssa, ja ainakin meillä kolmevuotias katselee mielellään luontokuvia, tutkii ja ihmettelee varsinkin pieniä ötököitä. Kirjat ovatkin mainio tapa tutustuttaa lapset luontoon ja sen eliöstöön. Uskon, että myös opetuskäytössä nämä kirjat toimivat sekä ympäristö- ja luonnontiedon opetuksessa että äidinkielen tunneilla. Minä ainakin jo odotan, että pääsen lukemaan näitä loruja oppilailleni ja he pääsevät kirjoittamaan omat lorunsa! 

2 kommenttia:

  1. Onpa hauska, erilainen idea :)! Ja voihan kevät ja luonnon ihmettely- yksin ja yhdessä <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kevät! <3 Kirjojen idea on tosiaan hauska ja toimiva. Vitsi, että meillä on tänän luettu näitä kirjoja ja pohdittu luonnon ihmeellisyyksiä. Ulkonahan tuo kolmevee näkee ja tutkii jokaisen kevätpökkyräisen öttiäisen ja madonlieron, jotka jossain vähän vilahtavat. :D

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.