Satumainen Soiva metsä Jean Sibeliuksen matkassa

Kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta, ja siksi tänä vuonna vietetää Sibelius150-juhlavuotta. Sibelius on siis hyvin ajankohtainen "aihe", ja taiteilijasta ja hänen elämästään on tänä vuonna julkaistu tai tullaan julkaisemaan useampikin teos. Aikaisemmin tällä viikolla esittelin Paula Norosen kirjoittaman nuortenkirjan Supermarsu ja jääräpää Janne (Tammi), jossa mukana seikkailee kukas muukaan kuin kansallissäveltäjämme 11-vuotiaana Janne-poikana. Tammi julkaisee kesällä myös toisen kuvakirjan, jonka päähenkilö on nuori Janne. Kirja Hämeenlinnan Janne käsittelee Jean Sibeliuksen 20 ensimmäistä elinvuotta ja hänen synnyinkaupunkiaan Hämeenlinnaa.

Varmasti kaunein näistä kaikista tämän vuoden aikana julkaistuista Sibelius-kirjoista on Katri Kirkkopellon kirjoittama ja kuvittama Soiva metsä Jean Sibeliuksen matkassa* (Lasten Keskus, 2015)Siinä, missä Supermarsu ja jääräpää Janne on täynnä huumoria on Soiva metsä täynnä musiikkia, tietoa, herkkyyttä ja visuaalista kauneutta. Kirjan mukana tulee cd, jossa on kuusi Jean Sibeliuksen säveltämää kappaletta Nazig Azezian ja Jussi Makkosen esittäminä. Onkin loistava idea tarjota lukijalle mahdollisuus tutustua Sibeliuksen tuotantoon kuuntelemalla näiden kahden taitavan muusikon tulkintaa.Kirjan kertojaääni kuuluu Sibeliuksen lapsenlapselle, pellavatukkaiselle tytölle, jolla tuntuu olevan lämpimät ja läheiset välit isoisäänsä. Tarinan alussa lapsi toivottaa lukijan tervetulleeksi Ainolaan ja vie tämän tapaamaan musiikkia kuuntelevaa, sikaria tupruttelevaa Sibeliusta. Tyttönen kertoo, miten isoisän mukaan musiikkia on kaikkialla ja aihe uuteen sävellykseen voi löytyä vaikka lattialautojen narinasta. Isoisä vie lapsen mukanaan kävelylle Ainolan takana kasvavaan ihmeelliseen metsään, jossa säveltäjällä itsellään on tapana kuljeskella päivittäin. Yhdessä nämä kaksi ihastelevat metsän satumaisuutta, sen luomaa musiikkia ja kauneutta kaikilla aisteillaan.

Katri Kirkkopelto: Soiva metsä Jean Sibeliuksen matkassa

Kun Sibelius ja tyttö palaavat sisään, ryhtyy pappa säveltämään ja mummi, eli Aino Järnefelt tulee hakemaan lapsenlapsensa mukaansa, jotta Sibelius saa hänelle niin tärkeän säveltämisrauhan. Mummi ryhtyykin sitten kertomaan tyttöselle papan elämästä, teoksista ja niistä matkoista, joihin hänen musiikkinsa hänet Sibeliuksen.

Katri Kirkkopelto: Soiva metsä Jean Sibeliuksen matkassa

Mummin kertomus on täynnä tuttujen sävellysten nimiä ja rutkasti tietoa Jean Sibeliuksen elämästä. Kirkkopellon ihastuttava kuvitus elävöittää paikoin hieman raskastakin tekstiä. Soiva metsä on tarina suuresta säveltäjästä ja taiteilijasta. Sibeliuksen henkilökuva jää hieman suppeaksi, sillä tarinassa korostetaan hänen musikaalisia lahjojaan ja rakkauttaan suomalaista luontoa ja suomalaisuutta kohtaan. Sibeliuksen muista puolista Kirkkopelto ei juuri kirjoita, eikä mummi esimerkiksi kerro kirjassa heidän lastensa syntymästä tai kolmannen tyttären kuolemasta mitään. Arkielämän kuvaaminen ei kuulu Soivaan metsään, jonka tarkoitus on mitä ilmeisemmin kertoa Sibeliuksen taiteilijaurasta ja elämäntyöstä säveltäjänä.

Katri Kirkkopelto: Soiva metsä Jean Sibeliuksen matkassa

Kirja on ihastuttava ehkä eniten juuri Kirkkopellon lumoavan kuvituksen sekä Azezin ja Makkosen kauniin soitannan ansiosta. Tässä on kirja, jota lukiessani jo suunnittelin, miten lukisin sitä oppilaille. Soiva metsä varmasti inspiroi ja innostaa sekä opettajia että oppilaita tutustumaan Sibeliukseen, hänen tuotantoonsa mutta myös suomalaiseen luontoon monella eri tavalla. Oppilaat voisivat yhdessä opettajan kanssa esimerkiksi tehdä kuten Sibelius ja hänen lapsenlapsens atekivät, eli lähteä luontoon kuuntelemaan sen musiikkia. Kirja tarjoaa monia aiheita erilaisiin kuvataide ja sanataidetöihin, omiin sävellyskokeiluihin musiikintunnilla sekä Sibeliuksen elämäkerran työstämiseen esimerkiksi sarjakuvan, animaation tai vaikka perinteisen esitelmän keinoin. Ateljee- eli Daily5-tunneilla kirjan avulla voisi myös harjoitella tietotekstin lukemista ja tiedonhankintaa.

Soiva metsä on varmasti yksi vuoden 2015 ihastelluimmista kuvakirjoista. Se täytyy kuitenkin lisätä, että aivan pienille lapsille kirja ei sovi, vaikka kuvakirja onkin. Tekstiä on paljon, ja se on paikoin melko tietokirjamaista. Oma esikoiseni kuunteli kiinnostuneena muutaman ensimmäisen sivun, mutta mummin aloittaessa tarinassa oman kertomuksensa, totesin, että pojan mielenkiinto herpaantui täysin. Kirja onkin suunnattu hieman vanhemmille lapsille ja miksei aikuisillekin.

Katri Kirkkopelto: Soiva metsä Jean Sibeliuksen matkassa


*Arvostelukappale, pyydetty kustantajalta

8 kommenttia:

 1. Veikkaan, että ala-asteelaisemme pitäisi tästä. Nyt meillä menossa olevien kevyiden lastenkirjojen välissä tällainen asiapitoisempi maistuu hyvin, itsellekin varmasti kiinnostava luettava. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinkin voisi ala-astelaisenne pitää tästä, jos ei kerran kavahda asiapitoisempiakaan kirjoja. :) Ja on tässä kirjassa jotain sellaista taianomaisuutta, joka varsinkin kuvien kautta välittyy lukijalle.

   Poista
 2. Minäkin luin tämän jokin aika sitten ja vaikka kyseessä onkin todella kauniisti kuvitettu tietoteos, oli se jopa minulle hieman pitkäveteinen Opin silti paljon uutta tästä hienosta säveltäjästämme. Sibeliuksesta ja hänen luontosuhteestaan annetaan kovin eeppinen kuva. Havainnollistit hienosti, kuinka teosta voikin käyttää koulussa hyvin monipuolisesti - teoksen kirjoittamisprosessin takana lienee ollut juurikin tuon kaltainen kimmoke, jaettiinhan tätä kouluihin ilmaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kirjan ansio ei mielestäni ollutkaan tarinassa, vaan kuvituksessa, musiikissa ja tietopuolessa. Koska teoksessa on niin paljon faktatietoa, on se tosiaan paikoin raskaanpuoleinen. Oppimateriaalina mainio. En tiennytkään, että kirjaa on jaettu kouluihin. Onko tietoa, missä päin (lue: ei meille ilmeisesti ainakaan.. ;) )?

   Poista
  2. Tässä Lasten Keskuksen tiedote asiasta: http://www.lastenkeskus.fi/media/tiedotteet/20150210-soiva-metsa--kirja-jaetaan-sibelius-150-juhlavuonna-kaikkiin-suomen-alakouluihin-/

   Poista
  3. Kiitos linkistä! Taitaa olla siis vasta tulossa meille. Hieno juttu, että tämä jaetaan kouluihin.

   Poista
 3. Tässä dokumentti kirjan syntyprosessista: https://www.youtube.com/watch?v=wkPT0wSjgxs

  VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.