Dekkariivon lopetus: Club CSI: kadonneiden dollareiden tapausta

Edellisessä postauksessani kirjoitin, että Kivimutka ja tyttö häkissä -kirjassa tapahtumat etenivät ajoittain vauhdikkaasti kuin amerikkalaisessa tv-sarjassa. Nyt luin dekkarin, jonka esikuvana on ihan todella amerikkalainen dekkarisarja. Club CSI: Kadonneiden dollareiden tapaus (Tactic Publishin, 2015, saatu kustantajalta) on David Lewmanin kirjoittama, nuorille suunnattu dekkari, joka pohjautuu rikospaikkatutkijoiden työtä käsittelevään tv-sarjaan CSI.


Hannah, Corey ja Ben ovat kolme seiskaluokkalaista, jotka ovat perustaneet yhdessä etsiväkerhon nimeltään CSI klubi. He käyttävät tutkimuksissaan rikospaikkatutkintametodeja, joita oppivat forensisen tieteen tunneilla (ihanko oikeasti jenkkikouluissa opiskellaan tällaista?), ja apunaan tutkimuksissaan heillä on kyseisen aineen opettaja Miss Hodges. Nyt CSI klubi ottaaa tutkittavakseen tapauksen, jossa Corey on itseasissa yksi epäillyistä. Coreyn luokanvalvolan suljetusta rahalippaasta on nimittäin varastettu 100 dollaria luokkaretkirahoja, ja muut oppilaat ovat kuulleet, miten Corey on haikaillut rahojen perään ja miettinyt, että niillä saisi ostettua uuden hienon Quark Pad-laitteen.

CSI klubilaiset ryhtyvät selvittämään, mitä jälkiä varas on kenties jättänyt rikospaikalla ja onnistuvat muun muassa löytämään varkaan sormenjäljet. Aina, kun klubilaiset päätyvät tutkimuksissaan umpikujaan, he pyytävät apua Miss Hodgesilta, joka osaa kysymyksillään johdattaa nuoria eteen päin tutkimuksissaana ja joka antaa heidän käyttää omaa luokkaansa ja "labraansa" johtolankojen tutkimisessa.

Corey, Hannah ja Ben onnistuvatkin selvittämään, kuka varasti puuttuvat 100 dollaria, mutta he huomaavat, että tapukseen liittyy myös suurempi rikos - varastettujen Quark Padien kauppaaminen. Neuvokkaat nuoret onnistuvat tnietysti pääsemään myös näiden kauppiaiden jäljille.

Kirjan juoni etenee melko ennustettavasti johtolangan selvittämisestä toiseen, eikä kirjan ansio ole myöskään mitenkään erityisen hienossa kielessä. Lukijan kiinnostuksen pitää yllä se looginen päättely, havaintojen tekeminen ja johtolankojen tulkitseminen, joka auttaa nuoria etenemääm tutkimuksissaan. Opettajana mietien, miten tässä on nyt kyse tutkimalla oppimisesta ja ilmiökeskeisyydestä parhaimmillaan. Mielestäni Kadonneiden dollareiden tapaus on kelpo kirja alakouluikäisille nuorille, jotka ovat kiinnostuneita suoraviivaisista ja perinteisistä rikostutkimuskirjoista.

2 kommenttia:

  1. Muistan omasta lapsuudesta, että tällaiset pienen pulman omaavat kirjat olivat todella kivoja. Tämä voisi kiinnostaa alakouluikäistä poikaani. Jos sattuu kohdalle, niin täytyypä napata mukaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja on varmasti kiva, jos tykkää selvitellä pulmia - ja etenkin jos sormenjälkien tutkiminen ja johtolankojen etsiminen kiinnostavat. :)

      Poista

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.