Tällä kertaa luin hieman vanhemmille lapsille - tai varhaisnuorille - tarkoitetun Kalle Veirton kirjoittaman Kivimutka-dekkarisarjan kolmannen osan Kivimutka ja tyttö häkissä (Karisto, 2015).
Kivimutka-sarja on jatkoa Veirton edelliselle, lapsille suunnatulle dekkarisarjalle Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka. Käsittääkseni Henkka & Kivimutka on suunnattu hieman nuoremmille lapsille (alakoulun 3.-4.-luokkalaiset), ja tämä uudempi Kivimutka-sarja sopii hyvin luettavaksi 5.-8.-luokkalaisille.
Koska en ole lukenut kummastakaan sarjas ensimmäistäkään osaa ennen Kivimutka ja tyttö häkissä -kirjaa, minulla meni tovi jos toinenkin selvittäessäni, kuka kukin oikein on ja mihin aikaisempiin tapahtumiin kirjassa välillä viitataan. Suosittelenkin heti kättelyssä aloittamaan Kivimutka-sarjan sen ensimmäisestä osasta Kivimutka ja pääkallonaama (Karisto, 2013). Sanoisin kuitenkin jo tämän kolmannen osan luettuani, että Kivimutka-sarja on ehdottomasti lukemisen arvoinen tuttavuus.
Veirton tapa kirjoittaa miellytti minua kovin jo aikaisemmin keväällä lukemani kirjan Sählymestarit Jyrsijöiden haaste kohdalla. Hän viljelee huumoria ja aidontuntuista nuorisoslangia, ja vaikka en nuori poika olekaan, voisin kuvitella, että Veirton luoma kerrontatyyli uppoaa juuri tähän kohderyhmään. Kivimutka-kirjassa kertoja on sarjan päähenkilö Jiikoo Kivimutka, kohta 13-vuotias jalkapalloilijapoika, joka nuorempana piti Etsivätoimisto Henkka & Kivumutkaa ystävänsä Henkan kanssa. Nyt Henkka on muuttanut poikien entisestä yhteisestä kotikaupungista Lahdesta Kouvolaan ja kaipaa siellä Jiikoon apua.
Henkka on nimittäin havainnut erään rakenteilla olevan talon ikkunoissa jotain kummallista: häkin ja häkin sisällä nuoren naisen jalat. Koska Henkka on joutunut skeittionnettomuuden takia pyörätuoliin, hän ei pääse itse selvittämään, onko talossa tosiaan tyttö häkissä. Jiikoo saa siis toiminnan miehenä lähteä selvittämään tilannetta Henkan laatimien tarkkojen ohjeiden avulla. Jiikoo joutuukin yhteen jos toiseenkin vauhdikkaaseen tilanteeseen, eikä niistä puutu pistoolin pauketta tai epäilyttäviä tyyppejä. Hän saa myös huomata, että aikaisemmista kirjoista tuttu, vaarallinen, pääkallotatuoitu mies tuntuu myös liittyvän kaappaukseen...
Kirjassa poukkoillaan ympäri Kouvolaa, ja tapahtumat etenevät vauhdilla. Kirjassa onkin kummallisia sattumia ja paljon yllättäviä yhteyksiä. Kirjailija itsekin tuntuu tiedostavan, että paikoin Kivimutka ja tyttö häkissä vaikuttaa amerikkalaiselta dekkarisarjalta, sillä kirjan lopussa poliist kuulustelevat Henkkaa ja Kivimutkaa ihmetellen, miten kaikki poikien kokemat tapahtumat vaikuttavat aika oudoilta ja epäuskottavilta.
" - Tämähän on kuin amerikkalainen agenttielokuva, kuulustelija totesi. Niinhän se oli, mutta se oli
myös totta. ... -Aikamoinen soppa. Ja tekö kaksi teiniä olette saaneet tämän aikkaan?" (Kivimutka ja
tyttö häkissä, s. 134)
Vaikka kaappaus saadaankin selvitettyä ja häkissä ollut tyttö pääsee vapaaksi, jäävät kaappauksen takana olleet syyt vielä hämärän peittoon ja siitä vastuussa olleet rikolliset vapaalle jalalle. Lukijan on siis ihan pakko lukea sarjan seuuravakin osa - ja minun tapauksessani myös kaksi edellistä osaa. "Peukutan" Kivimutka-sarjaa ja voin suositella sitä erityisesti pojille sopivana dekkarina.
Kuulostaa koukuttavalta - ja Kouvola! Jotenkin olen törmännyt paikkaan monin tavoin viime aikoina. Sekä IRL että kirjallisesti: Dekkaripäivät, ja Jari Järvelän Metro-tytön äiti on sieltä kotoisin, ja jotenkin tuntuu että muutenkin seutu on vilahdellut siellä täällä. Mutta Kivimutkasta: minkä ikäisille tätä suosittelisit?
VastaaPoistaMielenkiintoinen sattuma, että Kouvola vilahtelee siellä ja täällä. En muuten tiedä, onko Kalle Veirtolla itsellään jotain kytkökisä kyseiseen kaupunkiin. Etsivätoimisto Henkassa & Kivimutkassa sekä Sählymestareissa tapahtumat sijoittuvat Lahteen ja sen lähialueille. Tätä Kivimutka-sarjaa suosittelisin 5.-8.-luokkalaisille. Meidän kirjastossamme kyseinen kirja oli sijoitettu nuortenosastolle, mutta Henkka & Kivimutka -sarja löytyy lastenosastolta. Se sopinee parhaiten noin 3.-5.-luokkalaisille.
Poista