Kuinka Mimmi Lehmä taipuu taaperokirjaksi, ja muutama niksi helpottamaan kevätsiivoustuskaa

Mimmi Lehmä ja Varis ovat parivaljakko, joiden hupsutukset, toilailut ja nahistelut huvittavat lapsiamme suuresti. Mimmillä tuntuu olevan lempeät lehmänhermot, ja Varis on sellainen vähän krantumpi ja kärttyisämpi tapaus, joka kuitenkin loppupeleissä pitää aina ystävänsä puolta. Silti se ei epäröi käyttää hieman ronskimpaakin kieltä Mimmin aivoituksia kommentoidessaan. "EI, Mimmi! Kautta pyrstösulkani! Saan siipihalvauksen!", Varis raakkuu Mimmille tämän tästä. Mimmi puolestaan jaksaa aina olla positiivinen ja suhtautuu Variksen äkkipikaisiin näpäytyksiin varsin kärsivällisesti.Mimmi Lehmä -kuvakirjoissa on melko paljon tekstiä ja vuoropuheluita, minkä takia ihan pienimmät lapset eivät välttämättä jaksa kuunnella niitä kokonaan, eivätkä kaikki vitsitkään välttämättä heille aukene. Nyt ruotsalainen tekijäkaksikon Jujja Wieslanderin ja Sven Nordqvistin Mimmi-lehmä ja Varis -kirjoista onkin tehty taaperoille sopiva pahvikantinen versio Varis sanoo EI! (Kustannus-Mäkelä Oy 2017, arvostelukappale, alkuteos Rabén & Sjögren, suom. Terhi Leskinen). Siinä jokaisella aukeamalla on kuva eri Mimmi-lehmä -kirjasta, ja tekstiä on erittäin vähän. Kuvassa Mimmi esittelee Varikselle milloin mitäkin keksimäänsä tai osaamaansa temppua, jota Varis sitten kommentoi happamasti omaan, tuttuun tyyliinsä.

Jujja Wieslander & Sven Nordqvist: Varis sanoo EI! (Kustannus-Mäkelä Oy 2017)

Aivan viimeisellä aukeamalla Mimmi onkin sitten keksinyt jotain sellaista puuhaa, josta Variskin innostuu...

Mimmi Lehmä ja Varis/ Luetaanko tämä? lastenkirjablogi, Varis sanoo EI!

Mimmi Lehmällä tosiaan on ihailtavan positiivinen katsantokanta kaikkiin asioihin, ja se käy hyvin ilmi esimerkiksi kirjassa Lehmä siivoaa kotinsa (Kustannus-Mäkelä Oy 2011, alkuteos Bokförlaget Natur och Kultur, suom. Pirjo Santonen). Mimmi ilahtuu kevään tulosta niin kovasti, että poimii navettaan pihalta kimpun valkovuokkoja. Se huiskii hännällä pölyt ikkunalta ja asettelee kimpun siihen. Varis motkottaa Mimmille, kuinka siivoton koko navetta edelleen on, mutta Mimmi vastaa sille kerrassaan loistavasti:

"Sinä katsot vain niitä paikkoja, joita en ole siivonnut, sanoi Mimmi Lehmä. - Miksi et katso sitä, mitä olen tehnyt."Niinpä! Aina ei tarvitse puunata jokaista soppea, sen minäkin yritän muistaa, kun kevätaurinko paljastaa vähän liian armottomasti pienimmätkin pölypallerot nurkissa ja lukuisat tahmaiset sormenjäljet kodin jokaisessa peiliovessa ja ikkunassa... Toisaalta jos kevätsiivous ajatuksenakin ahdistaa, voi tehdä kuten Varis: sutia valkoista maalia sotkuisille pinnoille tai yksinkertaisesti vain sammuttaa valot! Ja avot, lika ei näy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi! Jätä ihmeessä kommentti, se ilahduttaa suuresti.